Környezetvédelem

A környezetszennyezés nem kívánatos anyagoknak a környezetbe jutását jelenti, ami megzavarja és károsan befolyásolja a Földön lejátszódó természetes folyamatokat. A környezetvédelem fogalmán a bioszféra egészséges fejlődésének biztosítását szolgáló intézkedések, rendeletek, módszerek, technológiák összességét értjük.

A festő munkákkal kapcsolatban a környezet megvédésének területei közül a következőket tartjuk fontosnak: a levegő védelmét, a hulladékok kezelését, a talajvíz esetleges szennyezését, a zajártalmat.

A levegő védelme azért fontos, mert a festékek és lakkok oldószereket tartalmaznak, amelyek párolgással a levegőbe jutnak. A festékek szórásánál az elporlasztott folyadék szintén a levegőbe kerül. Ezekben az esetekben kellemetlen szagot érzünk, illetve ezek az anyagok a légzőszerveinken keresztül a szervezetünkbe jutnak. Szórási eljárásoknál leválasztó és szűrő berendezésekkel lehet a levegő védelmét biztosítani. A festékek kutatásával kapcsolatban az a fő fejlesztési irány, hogy a lakkokhoz hígítóként az ártalmas oldószerek helyett inkább vizet használjanak.

A hulladékeltávolításra a munkák befejezése után van szükség. A festékek és lakkok maradványai, a csiszoláskor keletkezett maradékok,Ezeket elkülönítve kell összegyűjteni és tárolni, illetve elszállítani. Meg-semmisítésükről úgy kell gondoskodni, hogy a levegő és a vizek, valamint a talaj ne szennyeződjön. Az oldószeres festékanyagokból az oldószert desztillációval vissza lehet nyerni. A talajvíz szennyezése akkor fordul elő, ha a különféle kötőanyagok, oldószerek, savak és lúgok a talajba kerülnek. A talajvíz mozgása során ezek az anyagok az ivóvízbe kerülnek, amely veszélyt jelenthet számunkra. Ezért ezeket az anyagokat soha sem szabad a földre, lefolyóba kiönteni, veszélyes hulladékként kell kezelni.

Mikor különösen javasolt a vizes alapú termékek használata?

A szerves oldószerek a hagyományos bevonatok száradásakor elpárolognak. Ha a helyiség nincs megfelelően szellőztetve, a levegőbe kiáramló nagy mennyiségű oldószer érzékenyebb embereknél fejfájást, a szemben égető érzést és bőrallergiát okozhat. Ezek a problémák kisebb felületek megmunkálásánál, pl. ajtó, ablak, kerítés, bútordarabok, vagy a szabadban végzett munka esetén nem merülnek fel. Ezért a vizes alapú bevonatokat főleg nagyobb, belső felületek megmunkálásánál és olyan környezetben ajánljuk, ahol gyermekek, idősebb emberek és betegek tartózkodnak, vagy ott, ahol ételek előállításával foglalkoznak (konyhákban, éttermekben, stb.).

 

A vizes alapú bevonatok előnye

  • száradáskor nem szabadulnak fel egészségre ártalmas illékony anyagok, nincs szükség kiegészítő szellőztetésre,
  • a gyors száradás rövid időn belül több réteg felhordását teszi lehetővé,
  • nincs kellemetlen illatuk,
  • nem kell őket hígítani, ha a termék összetétele ezt mégis megköveteli, hígítóként csapvíz használatos,
  • a friss foltok vízzel eltávolíthatók,
  • az évek során sem sárgulnak meg!