Vékony- vagy vastaglazúr?

 

Milyen előnyei vannak a vékonylazúrnak?

A vékonylazúr vékony felületet képez a faanyag felszínén. Minél vastagabb egy felületkezelő anyag a fán, annál rosszabbul követi a zsugorodást és a tágulást.

A vékonylazúr legfontosabb előnye, hogy rugalmas, ezért hosszú évekre biztosítja a felületkezelés tartósságát a nem mérettartó fa elemeknél. Pl.: kerítéselem, terasz lambéria, fa gerendák, pergolák, stb.

 

Milyen előnyei vannak a vastaglazúrnak?

A vastaglazúr kimondottan olyan szerkezetekre ajánljuk, ami méret tartó, azaz fa nyílászárókra és olyan keresztmetszeti elemekre, ami keveset tud tágulni, zsugorodni.

Az Impra vastaglazúr fő előnye, hogy a termék tiszta akrilátokból készülnek, és nem, illetve nagyon minimális PVC-t tartalmaz. Ezért ha esetleg nyílászáróknál, a csomópontoknál mégis víz kerülne a festék alá, sokkal gyorsabban és könnyebben tud távozni belőle, a felületkezelő anyag károsodása nélkül.

A nagy mennyiségű PVC-t tartalmazó felületkezelő anyagok esetében az évek alatt szinte elkerülhetetlen a víz bejutása a festék alá. Az esős időszak után következő hirtelen meleg hatására a fában lévő víz megpróbál kijutni a fából, és ha túl lassan vagy nehezen tud eltávozni, akkor megrepeszti a legfelső réteget, a lazúr fedőt. Amikor ez megtörténik, lepereg a festék, stb.

 

Vastaglazúr használata esetén mit fogok tapasztalni a kezelt felületen?

A felületkezelő anyag vékonyságának/vastagságának meghatározására eltérő módszerek alkalmazhatóak. Az Impra termékek gyártója pontos meghatározást ad a szükséges rétegvastagságról. A fedő lazúrt 250-300 mikron vastagságban kell szórni a felületre (nedves állapotban mérjük).

Jellemzően 10 emberből 4-en mondják, hogy a száradás után vékonyabb réteget éreznek, mint az álltaluk korábban használt felületkezelő anyagoknál.

Vastaglazúr használata esetén a megfelelő, környezeti hatásoknak ellenálló vastagság 250-300 mikron.